Home DESPRE NOI ECHIPA EXPERTIZA PORTOFOLIU CONTACT NEWS SERVICIILE NOASTRE

Stiri

Conferinţa „Maşini şi Utilaje pentru construcţii”, ediţia a V-a

O posibilă nouă criză economică şi soluţii pentru protejarea investiţiilor: subiecte dezbătute la cea de-a cincea conferinţă marca “Maşini şi Utilaje pentru Construcţii”.

La finalul lunii octombrie a avut loc, în Bucureşti, la Hotel Caro, cea de-a cincea ediţie a Conferinţei „Maşini şi Utilaje pentru Construcţii” din „Campania pantru relansarea pieţei construcţiilor din România”. Tema acestei ediţii a fost „Finanţările în construcţii - soluţii inovative pentru supravieţuire şi dezvoltare economică! Conferinţa a reuşit să îmbine şi de această dată elemente de maxim interes pentru piaţa construcţiilor şi cea a utilajelor de construcţii din România. Evenimentele organizate de revista „Maşini şi Utilaje pentru Construcţii” reprezintă un mediu propice de comunicare între participanţi: reprezentanţi ai societăţilor de construcţii, ai companiilor importatoare de utilaje pentru construcţii, preşedinţi ai celor mai importante asociaţii din sector, precum şi reprezentanţi ai companiilor care comercializează produse/servicii conexe sectorului de construcţii (piese de schimb, software, închirieri, servicii financiare etc.) La cea de-a cincea ediţie a Conferinţei „Maşini şi Utilaje pentru Construcţii” au participat factori de decizie din sector, care au ajutat audienţa să înţeleagă mai clar situaţia actuală a pieţei, după primele două trimestre ale anului în curs.

Referitor la finanţările în construcţii, Laurenţiu Plosceanu, Preşedinte ARACO (Asociaţia Română a Antrepenorilor de Construcţii) s-a declarat îngrijorat de maniera în care sectorul bancar îl vede pe cel al construcţiilor din România: „Sunt decizii, atât la BRD la Paris, cât şi la BCR la Viena prin care expunerea pe sectorul de construcţii, începând cu anul viitor, trebuie redusă semnificativ. La BRD, de exemplu, s-a stabilit ca aceasta să scadă de la 40, la 15%. Sigur că băncile mici au un spaţiu de manevră, dar faptul că relaţii comerciale între o bancă şi un set de firme dintr-un sector sunt acum, printr-o decizie luată la Viena sau la Paris, sacrificate, pentru noi este o mare problemă. Va trebui să avem discuţii cu Asociaţia Română a Băncilor să vedem cum putem limita efectele negative ale acestei schimbări din zona mediului bancar, dar care pentru noi este ca un senzor care spune că seismul în zona financiară este foarte aproape să se producă.

Liviu Neagu, Preşedintele ADUC (Asociaţia Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii), se aşteaptă de asemenea la o nouă criză, dar consideră că multe din efectele negative pot fi combătute atâta timp cât se insistă pe inovaţie şi există curajul de a lua anumite decizii: „Ok, băncile mari reduc expunerea pe partea de construcţii, dar depinde şi de proiect - unul interesant îşi va găsi întodeauna finanţare. Din păcate, la partea de accesare fonduri, suntem cu doi ani întârziere. N-am învăţat nimic din exerciţiul bugetar precedent” Despre piaţa de utilaje pentru construcţii, Preşedintele ADUC a avansat câteva date în premieră la conferinţa din 22 octombrie: „În 2015, piaţa utilajelor de construcţii este într-o creştere interesantă – estimăm un plus de 12%. Aş spune că este cea mai mare piaţă de după criză, comparativ cu anii 2005-2006. Este un semn bun, dar există şi unele semne de întrebare: ce fac oamenii cu aceste utilaje? Pentru că numărul de ore lucrate de către partenerii noştri, firmele de construcţii, este anul acesta, din păcate, mai mic decât anul trecut.”

Cu aceeaşi ocazie, Cristian Erbaşu, preşedinte Federaţiei Patronatelor Societăţilor de Construcţii, a marcat câteva idei importante pentru această perioadă, cum ar fi diversele modificări legislative sau unele problemele externe ridicate de antevorbitori, care ar putea să conveargă într-o nouă criză economică de amploare: „Pot veni şi zece crize, asta este economia de piaţă. Trebuie să înţelegem că este o sinusoidă în care lucrurile merg mai bine sau mai rău de-a lungul timpului, însă în afară de situaţia internaţională este foarte important ceea ce facem noi în interior, căci şi criza trecută a fost percepută şi s-a manifestat diferit de la o ţară la alta.” Referitor la proiectele viitoare, capabile a menţine o dinamică pozitivă a sectorului de construcţii, Erbaşu a declarat: „Cum în 2015 nu am avut aproape deloc licitaţii, efectul va fi lipsa lucrărilor anul viitor. Astăzi o parte din firme înregistrează o creştere importantă, însă aceasta este dată tocmai proiectele pe fonduri europene care trebuiesc finalizate şi toată lumea aleargă că o facă. Apoi însă, preconizările noastre sunt că abia spre sfârşitul lui 2016 şi începutul lui 2017 vor începe din nou lucrurile să se mişte, pentru a ajunge la un nivel similar celui prezent spre sfârşitul lui 2017-2018 şi abia în 2018-2020 să avem cîţiva ani de vârf pentru constructori, dacă învăţăm să utilizăm fondurile europene.”

Monica Virza, Senior Manager în cadrul departamentului de consultant fiscal al PwC România, a expus câteva provocări ale sistemului fiscal actual: “Controlul fiscal este un tărâm necunoscut, în sensul că, în ultima perioadă, am întâlnit tot mai multe situaţii abuzive din partea autorităţilor. Dacă până acum un control fiscal se desfăşura de către un număr de inspectori numiţi printr-un ordin, în ultima perioadă am întâlnit tot felul de sesizări din partea inspectorilor care sunt transmise mai departe către zona de penal, însă pe baza unor interpretări destul de abuzive.”

La eveniment au participat societăţi importante de construcţii, precum: Constucţii Erbaşu S.A., Carpatcement Holding SA, OVI Group, şi multe altele.

Prin conferinţele “Maşini şi Utilaje pentru Construcţii”, dorim să oferim soluţii la o problema generală existentă pe piaţa construcţiilor din prezent, cu scopul de a optimiza şi eficientiza procesul de achiziţie/vânzare de utilaje pentru construcţii, cu ajutorul unor soluţii inteligente.

Următoarea ediţie a Conferinţelor „Maşini şi Utilaje pentru Construcţii” va avea loc în primăvara anului viitor şi va avea ca temă „Reducerea costurilor de operare şi profitabilitatea în sectorul de construcţii.

Mai multe informatii puteti gasi la urmatorul link:
http://masini-si-utilaje.masinisiutilaje.ro/numarul116/finantarile-in-constructii-solutii-inovative-pentru-supravietuire-si-dezvoltare-economica-cea-de-a-5-a-editie-a-conferintei-.html

Pentru mai multe fotografii de rezolutie inalta, va rugam scrieti la adresa maria.nae@masinisiutilaje.ro

Va invitam sa vizionati filmul conferintei la urmatorul link: http://www.masinisiutilaje.ro/media.html

De asemenea, puteti vizita pagina noastra de Facebook, unde puteti viziona fotografiile evenimentului: https://ro-ro.facebook.com/revistamasinisiutilaje

Mulţumim sponsorilor noştri pentru sprijinul acordat: Terra Romania Utilaje de Constructii (importator JCB), Gruppo Damidio (importator Q8 Oils), Energoutilaj, Fakir Protectie Antipana, Gradinariu, Foerch Romania, BCR Leasing, MEC Italia, CRIFI, Spargepiatra.ro si Despicambetoane.ro.